Tips hur du bäst underhåller dina utemöbler

Om du bor i hus och har en trädgård så vill du förstås kunna använda dig av en del av trädgården för att vistas på under sommaren. Då kan du införskaffa utemöbler som passar för de ändamål som du har som exempelvis att inreda en grillplats, en avkopplande miljö där du kan ligga och läsa, eller en plats där barnen kan leka. Oavsett för vilket ändamål du väljer att inreda din trädgård med utemöbler så behöver dina utemöbler underhållas för att behålla sitt skick inför många säsonger framöver.

5 tips på hur du bäst underhåller dina utemöbler

  • De flesta utemöbler behöver man plocka undan inför vintern så att de inte skadas av kyla och väta. Det gäller främst plastmöbler och en del trämöbler. Det finns dock vissa möbler i konstrotting eller i teak som klarar kylan mycket bra och som därför kan förvaras utomhus under en presenning. Normalt brukar man ta ut sina utemöbler i samband med att man går över till sommartid och därmed så är även tidpunkten då man går över till vintertid en bra tidsmarkering om att det är dags att plocka in sina utemöbler.
  • I samband med att det är dags att plocka in dina möbler så bör du alltid rengöra sina utemöbler så att det inte bildas mögel under tiden som de är instoppade i förrådet. Tänk på att möblerna behöver torka ordentligt innan du ställer in dessa för vintern.
  • Vissa av dina utemöbler går också alldeles utmärkt att använda inomhus under vintern. Bland annat så kan en rottingfåtölj göra sig mycket bra i sovrummet och barnens utemöbler kan du använda för att göra en myshörna inomhus där barnen kan leka.
  • När det är dags att ta fram sina utemöbler för säsongen så bör du förbehandla dessa så att de håller bättre under säsongen. Exempelvis så kan du vaxa dina platsmöbler med bilvax vilket gör att smutsen inte fastnar och att vatten rinner av lättare samtidigt som dina plastmöbler får en bra lyster. Trämöbler bör du kontrollera om de har några skador som behöver åtgärdas, vilket kan göras med lite spackel. Det kan också vara aktuellt att behöva måla om dina möbler så att de håller för den tuffa behandling som de utsätts för utomhus.
  • Parasoll och dynor behöver impregneras så att de klarar av regn men även solsken utan att blekna. Parasollet bör även tas ner och dynor bör tas in då det regnar så att de håller längre.